dimecres, 20 de gener del 2010

El Nostre Burro Català

El Nostre Burro Català

El burro Català (Equus asinus var. Catalana) és una raça d'ase (Equus asinus) originària de la província catalana de Girona. En l'actualitat es troba en perill d'extinció, reduït a 400 exemplars dels quals la major part es troben a Espanya. El sud de França acull als altres exemplars.

Aquesta raça robusta, de cabell negre i gran cap, es caracteritza per la seva gran resistència. La seva desaparició dels mitjans rurals catalans es deu a la introducció de maquinària pesada moderna que ho fan innecessari per a l'agricultura i el transport com ho era abans. Però alhora també és un signe per la nostre terra.

Ara us parlaré una mica de com va començar a ser el burro català el nostre signe. El burro català va salta a la fama de manera inesperada al 2004, quan dos joves de Banyoles, Jaume Sala i Àlex Ferreiro van decidir crear un adhesiu per a cotxes amb la silueta d'aquest gran important animal, amb l' únic objectiu de cridar l'atenció sobre el perill que aquesta raça desaparegués i facilitat així la seva conservació.

El logotip dibuixat per Ferreiro es va fer molt popular a Catalunya en els mesos següents, arribant a aparèixer en tot tipus d'adhesius, samarretes i altres objectes. Durant els mesos en què el burro català va ser portada de la premsa, alguns exemplars van arribar a vendres per sobre dels 6000 euros. Posteriorment es va convertir de forma inesperada en un emblema dels catalans, ja que s'ha considerat que com altres espècies s'ha de protegir i d'aquesta manera es relaciona Catalunya amb l'ecologia.

Actualment l'emblema del Burro català l'utilitzen algunes persones com símbol reivindicatiu del nacionalisme català, en oposició al Toro d'Osborne. Partits polítics partidaris del ecologisme com Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) simpatitzen amb el símbol només perquè dóna a conèixer el perill d'extinció d'aquesta espècie. Actualment, s'ha introduït el burro català en la bandera independentista de Catalunya, que aquesta simbolitza la lluita per la independència dels Països Catalans.

Els orígens de la estelada van ser sobre el 1908 i va néixer de la fusió de les quatre barres tradicionals del Senyal Reial d'Aragó amb el triangle amb estrella del tipus que tenia la bandera de Cuba, després d'una estada en Cuba de Vicenç Albert Ballester, que va ser activista del partit Unió Catalanista i d'altres moviments i iniciatives de caràcter independentista català. S'havia pres aquest model ja que Cuba era un estat que s'havia independitzat feia poc d'Espanya i era per tant un referent. Ballester va residir a Cuba temporalment i va admirar la seva lluita contra l'Imperi espanyol. Tot i això només fa uns 5 anys de la implantació del burro català en la estelada.

2 comentaris:

Gerard ha dit...

És una interessant història sobre els orígens de la bandera del burro català. Jo no entenia per què aquesta bandera té un burro.

Pere ha dit...

Si bueno la finalitat del bloc es aquesta donar a conèixer una miqueta més dades sobre la nostre terra.

Publica un comentari a l'entrada

Si t'ha agradat l'escrit o vols fer-ne alguna observació pot fer el teu comentaria acontinuació. Recorda que ajudaràs al bloc.